Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
550 gramów karkówki
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 jajko
sól
pieprz
Dodatkowo do okraszenia:
boczek wędzony
1 cebula
- Najpierw farsz: mięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić
- Ciasto: połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować
- Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze
- Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu
- Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski
- Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut
- Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem
Kartacze chodzą za mną już od dłuższego czasu, odkąd spotkałem się z nimi w pewnym programie kulinarnym. Wyglądają smakowicie, może w końcu się skuszę by zrobić je w domu :D
OdpowiedzUsuńSą pracochłonne, ale zrobić trzeba :)
Usuń