Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany 12%
1 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 aromatu śmietankowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny
- Nastawić piecyk na 180 stopni
- Jajka z cukrem zmiksować do białości
- Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat
- Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto
- Piec ok. 45 minut
- Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy
Śliczna ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń