niedziela, 1 lutego 2015

Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem

To jeden z tych przepisów najprostszych na świecie :) Raz, dwa, osiem i zrobione :D



Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany 12%
1 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 aromatu śmietankowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny
  • Nastawić piecyk na 180 stopni
  • Jajka z cukrem zmiksować do białości
  • Nadal miksując dodać olej, śmietanę,  mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat
  • Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto
  • Piec ok. 45 minut
  • Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy


Smacznego :)

W myśl akcji:
Karnawałowe Słodkości!    Walentynkowe menu

2 komentarze: