piątek, 27 lutego 2015

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu.



Składniki:
400 gramów kotletów z indyka
1 jajko
ok. 2-3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku

Składniki na sos:
3 gałązki pęczka koperku
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
szczypta majeranku
  • Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników
  • Formujemy niewielkie pulpeciki
  • Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso
  • Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut
  • Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników 
  • Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz
Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :)



Smacznego i na zdrowie :)

W myśl akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie gotowane pulpety:) Przyjeżdżam na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również lubię takie proste obiady. mamy pewność, że zawsze będą wspaniale smakować! ;)

    OdpowiedzUsuń