Składniki:
400 gramów kotletów z indyka
1 jajko
ok. 2-3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
Składniki na sos:
3 gałązki pęczka koperku
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
szczypta majeranku
- Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników
- Formujemy niewielkie pulpeciki
- Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut
- Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników
- Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz
Smacznego i na zdrowie :)
W myśl akcji:
Uwielbiam takie gotowane pulpety:) Przyjeżdżam na obiad:)
OdpowiedzUsuńPrzyjeżdżaj! Jeszcze 4 sztuki zostały :)
Usuńja również lubię takie proste obiady. mamy pewność, że zawsze będą wspaniale smakować! ;)
OdpowiedzUsuń