środa, 25 lutego 2015

Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym

Sos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :(
Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :)
Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową.



Składniki:
1 polędwica wieprzowa
Zioła suszone (płaska łyżeczka):
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka otartej bazylii
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
  • Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny
  • Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C
  • Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 
  • Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie

  • Polędwica po 30 minutach wygląda tak...
  • Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny
  • Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną

Mniam, mniam :)
Smacznego! :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz