Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :)
Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
Zioła suszone (płaska łyżeczka):
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka otartej bazylii
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
- Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny
- Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C
- Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
- Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie
- Polędwica po 30 minutach wygląda tak...
- Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny
- Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną
Mniam, mniam :)
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz