Tuczące bo tłuste...
Ale w smaku tak pyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :)
Składniki na kotlety:
400 gramów filetów z dorsza
1 białko
7 łyżek śmietany 18%
4-5 płaskich łyżek mąki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
masło do smażenia
Składniki na sos maślany:
1/4 szklanki octu winnego
4 łyżki soku z cytryny
1/2 posiekanej szalotki
sól
pieprz ziołowy
125 gramów masła pokrojonego w kostkę
Pieczarki w śmietanie:
300 gramów drobno posiekanych pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 posiekana czerwona cebula
2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany 18%
sól
pieprz
- Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy
- Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki aż śmietana się skończy. Następnie dodajemy po łyżce mąki
- Masa ma być na tyle gęsta, aby łatwo można było uformować kotleciki. W razie konieczności dodać jeszcze mąkę
- Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok
- Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem
- Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje
- Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma kostkami masła. Gdy sos wchłonie masło, stawiamy garnek na ogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej
- Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy
- Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy
- Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany
- Doprawiamy do smaku
- Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym
Smacznego :)
W myśl akcji:
A tam kalorie, pobiega się, poskacze i już:) Super pomysł na rybę!
OdpowiedzUsuńwow.. wyglądają bosko.. muszą wymiatać smakiem! :)
OdpowiedzUsuń