piątek, 20 lutego 2015

Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym

Pracochłonne...
Tuczące bo tłuste...
Ale w smaku tak pyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :)



Składniki na kotlety:
400 gramów filetów z dorsza
1 białko
7 łyżek śmietany 18%
4-5 płaskich łyżek mąki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
masło do smażenia

Składniki na sos maślany:
1/4 szklanki octu winnego
4 łyżki soku z cytryny
1/2 posiekanej szalotki
sól
pieprz ziołowy
125 gramów masła pokrojonego w kostkę

Pieczarki w śmietanie:
300 gramów drobno posiekanych pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 posiekana czerwona cebula
2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany 18%
sól
pieprz

  • Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy
  • Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki aż śmietana się skończy. Następnie dodajemy po łyżce mąki
  • Masa ma być na tyle gęsta, aby łatwo można było uformować kotleciki. W razie konieczności dodać jeszcze mąkę
  • Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok
  • Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem
  • Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje
  • Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma kostkami masła. Gdy sos wchłonie masło, stawiamy garnek na ogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej
  • Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy
  • Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy
  • Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany
  • Doprawiamy do smaku
  • Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Wielki Post 2015

2 komentarze:

  1. A tam kalorie, pobiega się, poskacze i już:) Super pomysł na rybę!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow.. wyglądają bosko.. muszą wymiatać smakiem! :)

    OdpowiedzUsuń