Składniki:
2 kg podłużnych pomidorów
1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam
1 torebka ziół prowansalskich
sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki
1 łyżeczka octu jabłkowego
ok. 1,5 litra oliwy z oliwek
sól morska z papryczką chili
- Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet jabłkowy - odstawiamy
- Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ (miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok)
- Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki
- Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki
- Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę
- Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską
- Włączamy suszarkę i suszymy pomidory ok. 9 godzin. Ja zaczęłam wieczorem o 17.00, wyłączyłam o 22.00 i dokończyłam następnego dnia - niczemu to nie zaszkodziło :)
- Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło
- Oliwę z oliwek zagotowujemy
- Pomidory wraz z papryką (bez cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki
- Następnie zalewamy zagotowaną oliwą z oliwek
- Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz