czwartek, 26 lutego 2015

Domowy kisiel truskawkowy

Nie jest to kisiel z torebki. Ani instant, ani żaden inny. Z torebki to jest mąka ziemniaczana i truskawki :) Woda - z kranu :) 
Resztę robimy sami :)

Składniki:
250 gramów mrożonych truskawek
2 szklanki wody
4-5 łyżeczek cukru (ale ilość wedle uznania, próbujcie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • W połowie szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną
  • Resztę wody zagotować z owocami i cukrem przez 2 minuty
  • Następnie zblendować owoce na płynny mus (uwaga! bardzo gorące!)
  • Zmniejszyć ogień do minimum i bardzo powoli, nieustannie mieszając, wlewać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną 
  • Gotować na małym ogniu kolejne 2 minuty, nie przerywając mieszania
  • Kisiel przelać do miseczek

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zdrowa przekąska

2 komentarze: