Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w domu, ale również w pracy.
Składniki:
20 gramów drożdży
30 gramów cukru waniliowego
100 ml mleka
100 ml maślanki naturalnej
270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce)
1 jabłko
cukier puder do posypania - opcjonalnie
- W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże ruszą
- Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami
- Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być
- Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta
- Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru
- Można posypać cukrem pudrem
Jabłka w połączeniu z bananem to musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńBaaardzo!
Usuń"Chodzą" za mną właśnie takie placki...czas się zabrać do smażenia:)
OdpowiedzUsuńCierpliwości życzę ;) Trochę się smażą bo na małym ogniu, ale naprawdę warto
UsuńMoja babcia bez bananów robi, same jabłka daje ;) Ale Twoje są takie kuszące! Pycha :)
OdpowiedzUsuń