środa, 11 lutego 2015

Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem

Kupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :)
Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w  domu, ale również w pracy.



Składniki:
20 gramów drożdży
30 gramów cukru waniliowego
100 ml mleka
100 ml maślanki naturalnej
270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce)
1 jabłko
cukier puder do posypania - opcjonalnie
  • W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże ruszą
  • Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami
  • Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być
  • Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta
  • Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru
  • Można posypać cukrem pudrem

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zdrowa przekąska

5 komentarzy:

  1. Jabłka w połączeniu z bananem to musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Chodzą" za mną właśnie takie placki...czas się zabrać do smażenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości życzę ;) Trochę się smażą bo na małym ogniu, ale naprawdę warto

      Usuń
  3. Moja babcia bez bananów robi, same jabłka daje ;) Ale Twoje są takie kuszące! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń