Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów wiórków kokosowych
- Szklankę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubić (białka zostawić), dodać szklankę maślanki i dolewać olej cienkim strumieniem
- Mąką wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, następnie dodać cukier waniliowy
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto
- Nastawić piecyk na 180 stopni
- Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 0,5 szklanki cukru
- Całość wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto
- Piec 40 minut
- Można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robiłam, gdyż ciasto jest dosyć słodkie
Smacznego :)
W myśl akcji:
Prosty i szybki w wykonaniu przepis, a że są w nim wiórki kokosowe, to wystarczający powód do wypróbowania. Tylko proszę podać wymiary foremki :).
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMoja foremka miała 36x26 cm, ale może być mniejsza, wówczas ciasto będzie wyższe
OdpowiedzUsuńDziękuję :) !
OdpowiedzUsuń