sobota, 7 lutego 2015

Ciasto na maślance z bezą kokosową

Ciasto miało jechać na egzaminy. I co? I zapomniałam go wziąć. Trudno, koleżanki muszą się najeść oczami :D


Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów wiórków kokosowych

  • Szklankę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubić (białka zostawić), dodać szklankę maślanki i dolewać olej cienkim strumieniem
  • Mąką wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, następnie dodać cukier waniliowy
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto
  • Nastawić piecyk na 180 stopni
  • Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 0,5 szklanki cukru
  • Całość wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto
  • Piec 40 minut
  • Można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robiłam, gdyż ciasto jest dosyć słodkie


Smacznego :)


W myśl akcji:
Walentynkowe menu    Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Prosty i szybki w wykonaniu przepis, a że są w nim wiórki kokosowe, to wystarczający powód do wypróbowania. Tylko proszę podać wymiary foremki :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja foremka miała 36x26 cm, ale może być mniejsza, wówczas ciasto będzie wyższe

    OdpowiedzUsuń