niedziela, 15 lutego 2015

Pralinki daktylowo-bananowe

Ostatnio zdecydowanie za dużo jest słodkich i niezdrowych przekąsek. Ostatnio, to znaczy od 3 miesięcy :D i zdecydowanie nie jestem z tego zadowolona, bo się poszerzam tu i ówdzie :)
Dlatego dzisiaj,mimo iż daktyle nie należą do mało kalorycznych przekąsek, podobnie jak banan, zdecydowałam się na przepis z ich użyciem. Lepiej zjeść trzy pralinki za jednym razem, niż całego banana 250 gramowego i całą gałązkę daktyli na raz.
W połączeniu z kokosem, migdałami i płatkami owsianymi - taka przekąska jest naprawdę zdrowa.



Składniki:
1 banan
1 szklanka namoczonych daktyli bez pestek (ok. półtorej godziny moczenia)
1/5 szklanki migdałów
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • Przygotowanie jest bardzo proste: wszystkie składniki po prostu mieszamy
  • Po ich połączeniu masa będzie mokra ale dzięki temu łatwo będzie lepić kulki
  • Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc


Na zdrowie :)

W myśl akcji:


Pralinki, trufelki, czekoladki...    Karnawałowe Słodkości!     Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015           Zdrowa przekąska    

6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pralinki, smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. mega! musimy je wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam, z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie nieskomplikowane przepisy...
    A jak jeszcze okazuja sie zdrowe, to super!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń