czwartek, 19 lutego 2015

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :)
W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab.



Składniki:
5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
80 ml śmietany 18%
4 łyżki oleju
400 ml rosołu drobiowego
suszony lubczyk
słodka mielona papryka
pieprz ziołowy
sól



  • Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron
  • Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz
  • Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę 
  • Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości
  • Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut
  • Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut
  • Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy na jedną osobę

Na zdrowie :)

W myśl akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja   Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz:

  1. FAJNY SOSIK;) APETYCZNIE WYGLĄDA... JA ZAPRASZAM NA ''ROLADĘ Z UDŹCA INDYKA'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/rolada-z-udzca-indyka-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń