W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab.
Składniki:
5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
80 ml śmietany 18%
4 łyżki oleju
400 ml rosołu drobiowego
suszony lubczyk
słodka mielona papryka
pieprz ziołowy
sól
- Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron
- Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz
- Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę
- Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości
- Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut
- Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut
- Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy na jedną osobę
Na zdrowie :)
W myśl akcji:
FAJNY SOSIK;) APETYCZNIE WYGLĄDA... JA ZAPRASZAM NA ''ROLADĘ Z UDŹCA INDYKA'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/rolada-z-udzca-indyka-wg-anastazji.html