Przepis trochę zmodyfikowałam.
W środku marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z serka waniliowego, z wiaderka.
A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!
A poza tym mamy karnawał przecież :D
Składniki:
600 gramów mąki
200 ml ciepłego mleka
200 ml maślanki naturalnej
30 gramów drożdży
2 łyżki stopionego, schłodzonego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików
1 rozbełtane jajko
1 łyżka mleka
- Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :)
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :) - mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na bok, aż drożdże zaczną pracować
- Zagnieść elastyczne ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oboma cukrami, solą, dodać rozczyn, roztopione masło i maślankę
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem lub oliwą, albo wysypanej mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny
- Następnie dzielimy ciasto na dwie części i jedną przykrywamy, aby nie wyschło
- Część ciasta wałkujemy na posypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy je trójkąty - 8 sztuk
- Drugi sposób to rozwałkowanie ciasta na prostokąt i pocięcie go również na trójkąty
- Nakładamy trochę marmolady lub po dwa kawałki czekolady przy szerszej krawędzi i zwijamy od szerszego końca do węższego - formujemy rogalik
- Nastawiamy piecyk na 190 stopni
- Uformowane rogaliki układamy na blasze, zachowując pomiędzy nimi odległość i odstawimy jeszcze na ok. 20 minut
- Smarujemy je wymieszanym rozmąconym jajkiem z mlekiem
- Pieczemy w ustawieniu góra-dół na złoty kolor przez 15-20 minut
- Gdy pierwsza tura rogalików się piecze, robimy z pozostałej części ciasta drugą turę
Smacznego :)
W myśl akcji:
Takich rogalów jeszcze nie robiłam ale chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/