Dzisiaj trochę odmiany i chili con carne jest na moim własnym stole :D
Na zimowe wieczory super na rozgrzanie. Co prawda zima w tym roku raz jest, raz jej nie ma, ale takie rozgrzewające danie jest fajne, gdy w domu okna są nieszczelne :P
Chili con carne jest daniem z wołowiny, ja jednak dałam mieszankę wołowiny i łopatki wieprzowej
Składniki:
500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową)
50 gramów masła
2 duże cebule
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili)
2 łyżeczki kminku
60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze, mojego wykonania, miąższ z pomidorów, które suszyłam i zrobiłam w zalewie)
1 puszka czerwonej fasoli
30 ml wywaru z wołowiny
pieprz
natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie
- Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę
- Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut
- Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać
- Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem
- Nastawić piekarnik na 180 stopni
- Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł i danie nie przywarło
- Można udekorować natką pietruszki
Smacznego :)
W myśl akcji:
Bardzo lubię wszelkie dania z mięsem mielonym i czerwoną fasolą - a jak jeszcze jest czosnek... szaleję ze szczęścia :-) Robię bardzo podobne Chilli con carne - i zdecydowanie należy ono do jednych z bardziej lubianych potraw :-)
OdpowiedzUsuń