Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku.
Składniki:
2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów
2 cukinie
2 marchewki
1/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 listki laurowe
sól do smaku
- Pierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki
- Marchewki i cukinie myjemy. Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go
- Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut
- W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie
- Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości
- Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego wywaru i wlewamy śmietankę ciągle mieszając. Powstanie rzadki sos
- Wstawiamy go na gaz, na średni ogień i dodajemy siemię lniane nieustannie mieszając. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy, mieszając, 1 minutę
- Zdejmujemy sos z gazu i połowę ugotowanych na parze warzyw dodajemy do sosu - całość blendujemy. Dodajemy makaron i mieszamy
- Makaron nakładamy do salaterki, na to nakładamy ugotowanego kurczaka i na wierzch resztę gotowanych na parze warzyw
Na zdrowie :)
W myśl akcji:
wow.. ale to musiało być dooobre :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym z wieeelgaśną chęcią! <3
Było :)
UsuńDzisiaj skończyliśmy i było jeszcze lepsze, jak się przemacerowało :)
Zdrowy, pyszny obiad:) Dzięki za inspirację:) Talerz bajeczny!!!
OdpowiedzUsuńŻeby kupić te talerze, od koleżanki pieniądze pożyczałam :) :) :)
Usuń