A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :)
Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml.
Składniki:
6 skrzydełek z rosołu
1/2 litra rosołu drobiowego
1/2 puszki groszku
2 nieduże marchewki z rosołu
2 jajko
3 łyżki żelatyny
sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię
- Jajka gotujemy na twardo
- W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
- Skrzydełka oskubujemy z mięsa
- Marchewki kroimy w kostkę
- Do szklaneczek najpierw wsypujemy groszek, potem dodajemy marchewkę, mięso ze skrzydełek i połowę jajka
- Zalewamy rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje
- Skrapiamy kroplami cytryny lub octem (u mnie jabłkowy)
Smacznego :)
fantastyczna;) ja lubie dodac jeszcze czosnek :) pycha
OdpowiedzUsuńJa czosnek dodaję gdy gotuję rosół:) Do galaretki nigdy nie dawałam.
UsuńIle dodać żelatyny i innych produktów jeśli bym chciała zrobić podwójną porcje czyli 8 szklanek?
OdpowiedzUsuńJa w takich przypadkach podwajam ilośćć kładników
Usuń