czwartek, 5 lutego 2015

Poduszkowiec

Przepis zdobyłam szukając czegoś z niewielkiej ilości serka z wiaderka. Zostało mi go coś ok. pół kilo i nie miałam pomysłu, jak go wykorzystać, a robić kolejny sernik na zimno...? Dostałam więc przepis na poduszkowiec :) Niestety popękał :( Ale jest bardzo smaczny!




Składniki na ciasto:
5 jajek
220 gramów mąki
180 gramów cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml wody
4 łyżeczki kakao

Składniki na masę serową:
100 gramów cukru
500 gramów serka z wiaderka waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego

  • Żółtka ubić z 90 gramami cukru, olejem i wodą
  • Białka ubić z pozostałymi 90 gramami cukru
  • Mąkę, proszek, kakao mieszamy i dodajemy do zmieszanych  mas
  • Przelać na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną margaryną i wyspaną mąką
  • Nagrzewamy piecyk na 180 stopni
  • Ser miksujemy z budyniem i cukrem 
  • Masę przekładamy do woreczka, odcinamy delikatnie czubek i wyciskamy masę na ciasto tworząc kratę
  • Pieczemy 40 minut

Delektujemy się :)


W myśl akcji:

Karnawałowe Słodkości!     Walentynkowe menu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz