Składniki:
4 połówki piersi kurczaka
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
2 pokrojone szalotki
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 szklanka suszonych pomidorów
1,5 szklanki białego półsłodkiego wina
1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka lejącego miodu
sól
pieprz
- Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek
- Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut z obu stron
- Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę
- Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy
- Przykrywamy i dusimy 15 minut
- Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu
- Można podać z ryżem
Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń