To co? Podnosimy cholesterol? :P
Składniki:
1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg)
1 cytryna pokrojona w plastry
Na marynatę:
1/2 główki czosnku
4 łyżki roztopionej margaryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili
Dodatkowo:
1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- Składniki na marynatę połączyć
- Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym
- Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi
- Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można kurczę piec od razu
- Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg)
- Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone
- Porcjujemy nożycami do mięsa
Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :)
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Musi być pyszny taki kurczaczek.
OdpowiedzUsuńJa to mówię, że jeśli zje coś moja córka, to musi smaczne :D
Usuń