niedziela, 22 lutego 2015

Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem

Odważyłam się wreszcie użyć kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :)
To co? Podnosimy cholesterol? :P



Składniki:
1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg)
1 cytryna pokrojona w plastry

Na marynatę:
1/2 główki czosnku
4 łyżki roztopionej margaryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili

Dodatkowo:
1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Składniki na marynatę połączyć
  • Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym
  • Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi
  • Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można kurczę piec od razu
  • Piecyk nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg)
  • Wkładamy kurczaka, zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie  podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone
  • Porcjujemy nożycami do mięsa

Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :)
Smacznego! :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja 

2 komentarze: