sobota, 21 lutego 2015

Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi

Bardzo lubię barszcz czerwony. I nie trzeba mieć buraków, żeby taki barszcz zrobić :) Jak czasem wchodzę do kuchni jakoś mnie najdzie zrobić takie danie, że klękajcie narody :) :) :)
I teraz właśnie przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :)



Składniki:
1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus 
2 pietruszki
2 marchewki
1/4 selera
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą
1 kostka rosołowa warzywna
1 kostka rosołowa drobiowa
3 ziemniaki
2 łyżki posiekanego koperku 
dymka - posiekana zielona część
sól
pieprz ziołowy

  • Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej)
  • Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go)
  • Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki
  • Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną
  • Gdy zupa się gotuje...
  • ... obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie
  • W tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową
  • Paprykę myjemy i kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i w miarę drobno kroimy
  • Paprykę i cebulę przekładamy na patelnię i grillujemy aż papryka będzie miękka. Pamiętajcie, żeby cebulę wcześniej zdjąć z patelni, ponieważ ona się szybciej zrobi. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła
  • Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyciągamy seler i pietruszkę - tych warzyw w zupie nie chcemy :)
  • Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem
  • Zupę nalewamy na talerze, dodajemy ziemniaki, które posypujemy koperkiem i cebulką
  • Dodajemy zgrillowaną czerwoną paprykę i całość posypujemy zieloną częścią posiekanej dymki

Smacznego! :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja   Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    Wielki Post 2015

2 komentarze:

  1. ah no na zakwasie to i buraków nie trzeba, bo są w zakwasie :)
    Ale, ale.. domowy bardzo dobry wychodzi, próbowałaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mówisz o domowym zakwasie? Bo ja takiego nigdy nie robiłam. Mój brat robi, wyśmienity, ale ja nawet nie umiem... Ups, hihi

      Usuń