czwartek, 22 stycznia 2015

Kartacze - kluski z mięsem

Trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale warto. To kolejny przepis wyszperany na grupie kulinarnej :) Nie jest to na pewno danie nisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;)



Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Składniki na farsz:
550 gramów karkówki 
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 jajko
sól
pieprz

Dodatkowo do okraszenia:
boczek wędzony
1 cebula
  • Najpierw farsz: mięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić
  • Ciasto:  połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować
  • Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze
  • Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu
  • Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski
  • Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut
  • Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Kartacze chodzą za mną już od dłuższego czasu, odkąd spotkałem się z nimi w pewnym programie kulinarnym. Wyglądają smakowicie, może w końcu się skuszę by zrobić je w domu :D

    OdpowiedzUsuń