niedziela, 18 stycznia 2015

Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków.



Składniki:
1 nieduża włoska kapusta
500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 gramów pieczarek
1 woreczek ryżu
1 cebula
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
1 kostka rosołowa - opcjonalnie

  • Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut
  • Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie
  • Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki
  • Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem
  • Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy
  • Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia
  • Zwijamy najpierw od siebie...
  • ... następnie z jednego boku...
  • ... i drugiego
  • Całość zawijamy jak krokiety
  • Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową
  • Gotujemy ok. 45 minut
  • Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy
  • Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze chwilę
  • Zjadamy na ciepło :)


Na zdrowie! :)

W myśl akcji:
Zimowy Obiad









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

2 komentarze:

  1. Gołąbki! To moja miłość, zboczenie, nie wiem sama jak to nazwać - ale nie mogłabym się bez nich obejść :-) A Twoje wyglądają baaaaardzo idealnie - z pewnością będę musiała przetestować wersję z pieczarkami i kapustą włoską - jako gołąbkożerca :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja bardzo smacznie:-)napewno wyprobuje przepis:-)

    OdpowiedzUsuń