poniedziałek, 16 marca 2015

Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką

Ostatnio częściej jem ryby, więc postanowiłam się podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :)



Składniki:
200 gramów łososia
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
2 łyżki słonecznika
1 szalotka
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli morskiej z papryczką chili

  • W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką chili i odstawić na 10 minut
  • W tym czasie szalotkę pokroić w piórka
  • Włączyć piekarnik na 180 stopni C
  • Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami
  • Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego
  • Piec 25 minut
Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat.



Na zdrowie :)

W myśl akcji:
Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz