niedziela, 17 listopada 2013

Jak przygotować jabłka na szarlotkę?

Trzeba mieć cynamon, ponieważ bez niego ani rusz! :)
Imbir też trzeba mieć :) I cukier :)
No i jabłka - 1,5 - 2 kg :)
A potem zagotować, ostudzić i upiec pyszną szarlotkę.
Przygotowanie takich jabłek zajmuje góra 30 minut od momentu wyłożenia jabłek na deskę do krojenia, do momentu odstawienia do wystygnięcia :) Aż szkoda nie zrobić!



Składniki:
1,5 - 2 kg jabłek
2 łyżeczki świeżo startego cynamonu (może być gotowy z torebki)
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
120 ml wody


  • Jabłka obrać, umyć, wydrążyć z nich ogryzek
  • Pokroić w kwadraciki...
  • ... i przełożyć do garnka
  • Dodać imbir, cynamon, cukier i zalać wodą
  • Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane!
  • Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta

Na zdrowie :)

8 komentarzy:

  1. 1sze zdanie posta i wiem, że dogadałybyśmy się ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z imbirem nigdy nie robiłam, ale przy najbliższej szarlotce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może, skoro pierwszy raz tak będziesz robić, spróbuj w mniejszej ilości dodać. Tak na wszelki wypadek.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń