piątek, 29 listopada 2013

Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem

Tak naprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem.
Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :)



Składniki:
1/2 brokuła
3 ziemniaki
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek
kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części
sól
pieprz
1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie
1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :)
1 woreczek kaszy jęczmiennej


  • Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej i włączamy średni ogień. Niech się powoli pyrkoli :)
  • Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę
  • Por myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, nastepnie w plasterki
  • Pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na trzy
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę
  • Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie brokułem
  • Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę Vegety. Można dodać kostkę rosołową z kury
  • Gotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy zawartość jednej torebki kaszy jęczmiennej - wedle uznania oczywiście :)
  • Gotujemy jeszcze ok. 15 minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować jogurt (lub śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać!
  • W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy - na jedną porcję - i zmiksować. Ewentualnie przelać do wysokiego naczynia dwie chochelki zupy i zmiksować końcówką do rozdrabniania
  • Można przybrać kilkoma kostkami marchewki, kawałkiem brokuła i "kleksem" jogurtu lub smietany

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Obie wyglądają tak smakowicie że nie wiem którą bym wybrała ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba najpierw zjeść klasyczną, a jak zostanie jej jeszcze w garnku, to na dokładkę zrobić krem :) Drugie danie już wtedy nie potrzebne ;)

      Usuń
  2. bardzo apetycznie stworzyłaś tą zupkę mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam zupę brokułową krem, ale obie wersje są super

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to za dużo chemii, wegeta, kostka. To nie ma nic wspólnego ze zdrowym żywieniem.... tylko z wygodą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo stary przepis. Z 2013 roku. Już tak nie gotuję :)

      Usuń