piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasteczka jęczmienne

Były już ciasteczka owsiane z mąki orkiszowej, a dzisiaj ciasteczka jęczmienne. Te drugie są dużo mniej słodkie. W zasadzie prawie w ogóle nie są słodkie :) 



Składniki:
1 szklanka płatków błyskawicznych jęczmiennych owsianych, pełnoziarnistych
2 szklanki mąki pszennej razowej
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 łyżki miodu naturalnego (ja miałam sztuczny)

  • Piecyk nastawić na 180 stopni C
  • W malakserze olej utrzeć z miodem
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. Posolić
  • Do oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać
  • Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni. 
  • W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam.
  • Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut
Smacznego :)

2 komentarze: