środa, 12 listopada 2014

Jak przygotować wołowe hamburgery?

Podaję przepis na wołowe hamburgery, w zasadzie z jednego powodu. No, może z dwóch :) 
Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :) 
Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu.
Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde jak podeszwa, niezjadliwe a w ogóle po usmażeniu po prostu do wyrzucenia. No ale przecież jakoś inni robią tak, że się nimi zajadają i zachwycają!
No więc stwierdziłam, że i ja muszę podjąć kolejną próbę ich przygotowania...
Palce lizać!



Składniki:
1/2 kg wołowiny
pieprz ziołowy
szczypta soli - naprawdę niewiele
1 awokado
1 cebulka
2 ogórki kiszone
keczup
majonez
sałata 
a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki

Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie mięsa, dlatego nie będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :)



  • Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu) i przekładamy do malaksera i miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia - dokładnie (nawet dwukrotnie). Jedno ale (!) - jeśli podczas krojenia czujecie pod nożem tłuste kawałki, które nie chcą się przekroić bo się ciągną lub są twarde - to je usuwacie! Ale jeśli nóż wchodzi w nie jak w masło, to zostawiacie - będą bardziej soczyste
  • Po zmieleniu, formujemy kotleciki z samego mięsa i przyprawiamy
  • Najpierw rozgrzewamy patelnię grillową, potem wlewamy olej - i znowu rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz układamy uformowane kotleciki. Smażymy z jednej strony na mocnym ogniu 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni i smażymy kolejne 5 minut. Jeśli będziecie smażyć krócej będą krwiste - ja takiego mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut
  • Podgrzewam bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę), potem smaruję ją keczupem oraz majonezem i układam ulubione warzywa

Ot, cała praca :)

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :D Wiesz może jak zrobić carpaccio wołowe? Jakiś fajny niepowtarzalny przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadal nie dowiedziałem się co wpływa podczas przygotowania mięsa na to czy jest ono w rezultacie twarde lub miękkie... Robiłem w taki sposób i wyszły twarde więc wychodzi na to, że jakość mięsa odgrywa tutaj decydującą rolę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso wołowe ma to do siebie, że trzeba je smażyć na bardzo gorącym tłuszczu, na mocnym ogniu i pilnować, żeby się nie przypaliło. Inaczej rzeczywiście będzie twarde. Może "wina" leży po stronie zbyt niskiej temperatury o siły ognia?

      Usuń