niedziela, 22 marca 2015

Sałatka z brązowym ryżem i polędwiczkami z kurcząt w marynacie jogurtowej gotowanymi na parze

Ta sałatka jest z tych bardziej treściwych, więc można ją zabrać do pracy i potraktować jako obiad :) 
W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :)
Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką.



Składniki:
400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka
100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
mielona słodka, czerwona papryka
  • Polędwiczki z piersi z kurcząt myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek
  • Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Nacieramy polędwiczki i odstawiamy na pół godziny do lodówki
  • Wstawiamy garnek do gotowania na parze
  • Wyjmujemy polędwiczki z lodówki i gotujemy na parze, pod przykryciem, ok 30 minut
  • W tym czasie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu (ok. 40 minut)
  • Majonez, jogurt, sól i pieprz - mieszamy
  • Ugotowaną pierś kroimy w nieduże kawałki i przesypujemy do salaterki
  • Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy
  • Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników
  • Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami jogurtu i przyprawami łączymy wszystkie składniki

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Własnie mi uświadomiłaś, że dawno nie jadłam sałatki...częstuję się z radością:D

    OdpowiedzUsuń