wtorek, 24 marca 2015

Sałatka z jajkiem i szynką

Po zjedzeniu, w ciągu dnia, w pracy, trzech pszennych kajzerek doznałam "spuchłego" brzucha i stwierdziłam, że koniec z taką ilością jasnego chleba. Nie mieściłam się za biurkiem :P :)
Stwierdziłam, że połączę wędlinę z miksem sałat, papryką i innymi składnikami, które znalazłam w lodówce, a tym bardziej, że chciałam wykorzystać pozostałą część kukurydzy, którą miałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem. Całość polałam ostrym sosem :) Pychota! I do pracy jak znalazł!



Składniki:
1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony)
2 jajka
4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni)
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy

Składniki na sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu śmietankowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

  • Składniki na sos dokładnie mieszamy z przyprawami na gładką masę
  • Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry
  • Szynkę kroimy w kwadraciki
  • Miks sałat przekładamy do salaterki
  • Dodajemy kukurydzę
  • Następnie szynkę
  • Potem paprykę
  • Na końcu jajko
  • Całość polewamy sosem
  • Sałatkę można podać do dania głównego, ale ja zjadłam solo :)

Na zdrowie! :)

W myśl akcji:
ALE JAJA!    Wielkanocne Smaki - edycja V   Wielkanocne Smaki - edycja V    

3 komentarze:

  1. Przepyszna sałateczka :) aż ślinka cieknie :) to ja poproszę troszeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka jest świetnym rozwiązaniem do pracy, ja też mam dość bułek i kanapek;)

    OdpowiedzUsuń