piątek, 22 listopada 2013

Calzone

Zamiast pizzy. Po prostu Calzone :)
Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny!



Składniki na 2 pierogi:

na ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 gramów żywych drożdży 
1 jajko
1 szklanka wody
olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta

na sos:
2 pomidory
1/4 szkl. wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta bazylii
szczypta tymianku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano

nadzienie:
5-6 pieczarek
250 gramów sera
10 plasterków szynki
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
kilka sztuk oliwek - opcjonalnie
1 camembert - opcjonalnie
1 ząbek czosnku
szczypta oregano

  • Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minut
  • Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju
  • Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia
  • Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok
  • Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła
  • Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach
  • Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta
  • Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki...
  • ... szynkę w mniejsze kawałki...
  • ... pieczarki w plasterki...
  • ... paprykę paseczki...
  • ... a czosnek siekamy 
  • Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano
  • Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone
  • Czas pieczenia - to tak naprawdę czas obserwacji. Calzone jest zrobiony gdy się zarumieni
  • Zjadamy na gorąco :)

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. mmm, pysznie u Ciebie :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba nawet lepsze od pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się przygotowuję od dłuższego czasu do zrobienia i zebrać się nie mogę. A szkoda, chyba najwyższa pora... ale w tygodniu na pewno nie dam rady. Może by tak w przyszły weekend :) Zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienite, smakuje wspomnieniami z młodości, WDKŻ!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń