czwartek, 20 listopada 2014

Ciasteczka z kaszy manny

Bardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut.
Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem.


Składniki:
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
70 gramów masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Na nadzienie: 
1 opakowanie budyniu, czekolada, marmolada, dżem lub orzechy 

  • Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C
  • Składniki wsypujemy do miski i mieszamy 
  • Ponieważ masa będzie się kleiła do rak, to podczas formowania ciasteczek moczymy dłonie w wodzie
  • Formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę
  • Układamy na papierze do pieczenia, w dziurkę wkładamy czekoladę, marmoladę lub tak, jak ja - budyń. Musicie jednak pamiętać, że nie zużyjecie całego budyniu. Możecie więc na przykład zwiększyć proporcje składników
  • Pieczemy ok. 10-15 minut 


Smacznego :)





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

5 komentarzy: