sobota, 6 grudnia 2014

Faworki albo chrust

Niemal wszyscy teraz pieką pierniczki. A ja mam faworki :)


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka spirytusu lub octu
sól do smaku
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypywania

  • Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm
  • Środek każdego paska nacinamy w środku
  • Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy
  • Smażymy z obu stron na jasno złoty kolor
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem


Zjeść :)
Smacznego! :)



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz