poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :)



Składniki:
1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów)
3 buraki
1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika
majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie
4 łyżki startego żółtego sera
3 listki laurowe
1 płaska łyżeczka pieprzu
szczypta soli

  • Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę
  • Śledzie również kroimy w kostkę
  • W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników
  • Majonez można zastąpić śmietaną, ale nie kwaśną
  • Ostatnią warstwę majonezu posypujemy startym, na dużych oczkach, serem żółtym


Smacznego :)



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz