Składniki:
1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów)
3 buraki
1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika
majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie
4 łyżki startego żółtego sera
3 listki laurowe
1 płaska łyżeczka pieprzu
szczypta soli
- Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę
- Śledzie również kroimy w kostkę
- W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników
- Majonez można zastąpić śmietaną, ale nie kwaśną
- Ostatnią warstwę majonezu posypujemy startym, na dużych oczkach, serem żółtym
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz