wtorek, 23 grudnia 2014

Seromakowiec

Pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona :) Będzie na święta :)


Składniki na spód
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125 gramów masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

Składniki na masę makową
500 gramów maku
500 ml mleka
4 białka + szczypta soli
1 i 1/3 szklanki cukru 
4 jabłka pokrojone w kostkę
4 łyżki kaszy manny

Składniki na masę serową
1 kg sera w wiaderku 
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 żółtka
125 g masła
1 szklanka cukru


  • Nagrzać piecyk do 180 stopni C
  • Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni
  • Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak
  • Gotować ok. 5-7 minut mieszając
  • Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje
  • Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać
  • Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać
  • Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C
  • Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę
  • Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka
  • Z białek ubić sztywną pianę
  • Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać
  • Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową...
  • ... a następnie masę serową 
  • Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać

Na święta - boskie! :)
Smacznego :)




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie sera i maku. Pychotka.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa w jednym, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dwa, czyli ser i mak w jednym to boski smak :)

    OdpowiedzUsuń