Składniki na spód
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125 gramów masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Składniki na masę makową
500 gramów maku
500 ml mleka
4 białka + szczypta soli
1 i 1/3 szklanki cukru
4 jabłka pokrojone w kostkę
4 łyżki kaszy manny
Składniki na masę serową
1 kg sera w wiaderku
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 żółtka
125 g masła
1 szklanka cukru
- Nagrzać piecyk do 180 stopni C
- Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni
- Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak
- Gotować ok. 5-7 minut mieszając
- Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje
- Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać
- Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać
- Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C
- Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę
- Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka
- Z białek ubić sztywną pianę
- Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać
- Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową...
- ... a następnie masę serową
- Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać
Na święta - boskie! :)
Smacznego :)
Uwielbiam połączenie sera i maku. Pychotka.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt.
Dwa w jednym, super :)
OdpowiedzUsuńTakie dwa, czyli ser i mak w jednym to boski smak :)
OdpowiedzUsuń