Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
kostka margaryny
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jabłek
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę
- Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć
- Jabłkami wyłożyć ciasto
- Nagrzać piecyk na 180 stopni C
- Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy
- Następnie pianę układamy na jabłka
- 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę
- Pieczemy ok. 50-60 minut
Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie.
Smacznego :)
Wspaniała szarlotka, nie ma to jak tradycyjne przepisy.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt.
Pyszota :)
OdpowiedzUsuńMmmm... Pyszności! A ta powalająca ilość jabłek :)
OdpowiedzUsuńBrakuje infornacji w jakiej temperaturze piec. Zreszta w kazdym przepisie nie jest to podane.
OdpowiedzUsuńJest podane. W każdym przepisie. Przepisy dobrze jest przeczytać od początku do końca, a nie wybiórczo, ponieważ wówczas uciekają istotne informacje. Zawsze podaję wysokość temperatury, do jakiej należy podgrzać piecyk w trakcie wykonywania czynności, a nie na końcu. Jest to o tyle pomocne, że po zakończeniu wszystkich czynności piecyk jest już nagrzany.
Usuń