Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 gramów margaryny (u mnie Kasia)
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty
zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję)
- Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy
- Piecyk nagrzewamy do 180 stopni
- Ciasto dzielimy na trzy części
- I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem
- Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem
- Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier
- Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto
- Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach
- Pieczemy ok. 30 minut
- Wierzch można posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Zawsze zastanawiałam się dlaczego to pyszne ciasto ma tak nieapetyczną nazwę. :) Twoje wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńJa się nie zastanawiam, bo nazywam się Leśniak :D A mój brat ma imię zaczynające się na literę P., więc jak nie postawi kropki po tej literze a zarz po niej napisze nazwisko to też wychodzi Pleśniak, a jest przystojnym facetem :D
UsuńA dlaczego pleśniak? Może przez tę piankę :)
Mam pytanko - czy ta margaryna ma być zimna z lodówki, czy w temp. pokojowej? A gdyby zrobić z jabłkami - to utartymi na grubych oczkach? Inspirujące.. chyba zrobię, dziękuję!
OdpowiedzUsuńJa dałam z lodówki i wkroiłam ją kawałkami, pocięłam nożem. Dobrze się ugniatało
UsuńJak robię ciasto z jabłkami to jabłka ucieram na grubych oczkach lub kroję w małe kwadraciki.
UsuńJak duża blaszka potrzebna?
OdpowiedzUsuńMoja ma 29x22 cm
UsuńWygląda smakowicie :) Takie sprawdzone przepisy są często najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że jeszcze nie piekłam tego ciasta, choć nieraz miałam chęć. Wydaje mi się, że to chyba brak dobrego przepisu, ale teraz już go mam :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Zjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuńTa wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń