środa, 10 grudnia 2014

Pleśniak

Ten przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że daję jedną pełną szklankę cukru, a nie 3/4.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 gramów margaryny (u mnie Kasia)
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty
zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję)



  • Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy
  • Piecyk nagrzewamy do 180 stopni
  • Ciasto dzielimy na trzy części
  • I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem
  • Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem
  • Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier
  • Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto
  • Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach
  • Pieczemy ok. 30 minut
  • Wierzch można posypać cukrem pudrem


Smacznego :)



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

13 komentarzy:

  1. Zawsze zastanawiałam się dlaczego to pyszne ciasto ma tak nieapetyczną nazwę. :) Twoje wygląda super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się nie zastanawiam, bo nazywam się Leśniak :D A mój brat ma imię zaczynające się na literę P., więc jak nie postawi kropki po tej literze a zarz po niej napisze nazwisko to też wychodzi Pleśniak, a jest przystojnym facetem :D
      A dlaczego pleśniak? Może przez tę piankę :)

      Usuń
  2. Mam pytanko - czy ta margaryna ma być zimna z lodówki, czy w temp. pokojowej? A gdyby zrobić z jabłkami - to utartymi na grubych oczkach? Inspirujące.. chyba zrobię, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam z lodówki i wkroiłam ją kawałkami, pocięłam nożem. Dobrze się ugniatało

      Usuń
    2. Jak robię ciasto z jabłkami to jabłka ucieram na grubych oczkach lub kroję w małe kwadraciki.

      Usuń
  3. Jak duża blaszka potrzebna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :) Takie sprawdzone przepisy są często najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznaję, że jeszcze nie piekłam tego ciasta, choć nieraz miałam chęć. Wydaje mi się, że to chyba brak dobrego przepisu, ale teraz już go mam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego! Zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń