czwartek, 25 grudnia 2014

Uszka z kapustą i pieczarkami

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują.
Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :)



Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia)
1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody

Składniki na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
600 gramów pieczarek
sól
pieprz
  • Kapustę ugotować
  • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek
  • Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić
  • Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki 
  • Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia 
  • Podawać z barszczem :)

Smacznego :)





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi



1 komentarz:

  1. Świetne te uszka, uwielbiam, szczególnie z barszczem! :)

    OdpowiedzUsuń