piątek, 26 grudnia 2014

Zapiekany omlet bez mąki ze szpinakiem i pomidorami

Święta świętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) 
Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :)


Składniki:
2 jajka
4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 pomidorki koktajlowe
1 szalotka
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego
  • Warzywa umyć, pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki
  • Szalotkę drobno posiekać, paprykę i pomidorki również
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę, paprykę i pomidorki - doprawić
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni C
  • Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić i przesypać do nich warzywa
  • Na patelni, na której były podsmażane warzywa rozmrozić kostki szpinaku
  • Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem
  • Na szpinak wylać rozkłócone jajka z warzywami
  • Piec ok. 20 minut aż jajka się zetną, wówczas bardzo ładnie będą się kroić 
  • Posypać z wierzchu posiekaną dymką
  • Podawać z kromką pieczywa pełnoziarnistego


Na zdrowie! :)


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

2 komentarze: