wtorek, 23 grudnia 2014

Szarlotka

Przepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :)


Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
kostka margaryny
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru 
6 jabłek

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę
  • Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć
  • Jabłkami wyłożyć ciasto
  • Nagrzać piecyk na 180 stopni C
  • Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy
  • Następnie pianę układamy na jabłka
  • 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę
  • Pieczemy ok. 50-60 minut


Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie.

Smacznego :)


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów     Durszlak.pl  Top Blogi

5 komentarzy:

  1. Wspaniała szarlotka, nie ma to jak tradycyjne przepisy.
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Pyszności! A ta powalająca ilość jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brakuje infornacji w jakiej temperaturze piec. Zreszta w kazdym przepisie nie jest to podane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane. W każdym przepisie. Przepisy dobrze jest przeczytać od początku do końca, a nie wybiórczo, ponieważ wówczas uciekają istotne informacje. Zawsze podaję wysokość temperatury, do jakiej należy podgrzać piecyk w trakcie wykonywania czynności, a nie na końcu. Jest to o tyle pomocne, że po zakończeniu wszystkich czynności piecyk jest już nagrzany.

      Usuń