sobota, 7 marca 2015

Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa. Taki zielony wariant na pierwsze danie :) 
Można doprawić maggi lub dodać kostkę rosołową warzywną. Ja wybrałam tę pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :)
Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem.



Składniki:
8 kostek mrożonego szpinaku
2 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kawałek pora
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
100 ml śmietanki 30%
sól 
pieprz
kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam
  • Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach
  • Ziemniaki kroimy w kostkę
  • Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :)
  • Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak
  • Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną
  • dodajemy posiekane zioła
  • Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie
  • Następnie śmietanę wlewamy do kubeczka i zalewamy wywarem - dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka mieszając. Nie zagotowujemy, ponieważ śmietana się zważy

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zielono mi!  Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja  Zielono mi!  Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja    

1 komentarz: