Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha!
Składniki:
1 szt. żeberek wieprzowych
100-120 ml oleju lub oliwy
1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia
1 cebula
3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe)
1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki
1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
pieprz
sól
- Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry
- Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso
- Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek żeberek
- Cebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią mięso
- Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę
- Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C
- Wstawiamy mięso do piecyka i pieczemy ok. 1,5 h. Po ok. 1 godzinie możemy podlać je bulionem - ja podlałam
Smacznego :)
To danie jest ulubionym mojego taty ! :)
OdpowiedzUsuńBo to danie to takie bardziej męskie własnie :) Ale ja też lubię od czasu do czasu zjeść coś takiego
UsuńAle bym zjadła. Kasiu zrobiłaś mi na noc przykrość- i jak tu spać, jak spać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Hihi :) Nie przykrość, tylko pomysł na week endowy obiad :) Również pozdrawiam!
Usuń