Składniki:
1,5 litra wody
1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki
2 ziemniaki
1 marchew
2 małe pietruszki lub jedna duża
kawałek selera
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
sól,
3 ziarenka pieprzu
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię)
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka
- Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora
- Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Kurkuma spowoduje, że zupa będzie miała ładny, mocny kolor i będzie bogata w smaku. Smak nie będzie ostry, ale wyraźny
Na zdjęciu jest więcej listków, niż napisałam podając składniki, ale moje listki były małe i połamane - końcówka opakowania po prostu |
- Wstawiamy na duży ogień, przykrywamy, a gdy zupa zacznie się gotować wówczas ogień zmniejszamy i gotujemy pod przykryciem 30 minut
- Zupę można zabielić śmietaną. Ja to zrobiłam, bo lubię, ale nie jest to konieczne. Dla mnie zupa ze śmietaną jest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową, pieczarkową, ziemniaczaną na boczku, ogórkową, pomidorową. Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką i przelać całość do garnka mieszając. Nie gotować!
Smacznego! :)
Pycha ! Wszystko co lubię w jednym :)
OdpowiedzUsuń