Ale już biegnę nadrabiać :)
Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
18 gramów świeżych drożdży
5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta
1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
trochę oleju do posmarowania dłoni
- W mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minut
- Do malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składników
- Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać
- Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
- Tortownicę posmarować margaryną i wysypać mąką
- Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam
- Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła
- Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty
- Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika
- Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek
- Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
- Nastawić piecyk na 180 stopni C
- Rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta
- Piec 25 minut
- Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało!
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Pysznie wygląda i na pewno też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smaczne było, ale następnym razem zrobię bez dżemu :)
UsuńJuż nie mogłam doczekać się wpisu! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wróciłaś ;)
O, ale fajnie :) No to dzień dobry ;)
Usuńno właśnie, znikłaś i nie było cię!
OdpowiedzUsuńMiło, że znwou jesteś, mam nadzieje, że zdrowie lepiej? :)
Ale drożdżówka, no boskośc.. uwielbiam wszystko, co słodkie, ale to-na pewno bym pokochała <3