wtorek, 4 marca 2014

Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym

Blog zszedł trochę na drugi plan... Najpierw "posypałam" się trochę zdrowotnie i przez dwa miesiące wcinałam leki przeciwbólowe, a potem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa...
Ale już biegnę nadrabiać :) 
Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :)


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
18 gramów świeżych drożdży
5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta
1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
trochę oleju do posmarowania dłoni

  • W mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minut
  • Do malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składników
  • Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać
  • Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
  • Tortownicę posmarować margaryną i wysypać mąką
  • Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam
  • Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła
  • Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty
  • Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika
  • Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek
  • Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
  • Nastawić piecyk na 180 stopni C
  • Rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta
  • Piec 25 minut
  • Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało!
Smacznego! :)

W myśl akcji:

Ciasta przekładańce

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo smaczne było, ale następnym razem zrobię bez dżemu :)

      Usuń
  2. Już nie mogłam doczekać się wpisu! :)
    Cieszę się że wróciłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie, znikłaś i nie było cię!
    Miło, że znwou jesteś, mam nadzieje, że zdrowie lepiej? :)

    Ale drożdżówka, no boskośc.. uwielbiam wszystko, co słodkie, ale to-na pewno bym pokochała <3

    OdpowiedzUsuń