Składniki:
2 piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
majeranek
lubczyk
sól
woreczek foliowy do gotowania
sznurek lub mocna bawełniana nitka (np. mulina lub kordonek)
- Pierś oczyścić z błonek, umyć i natrzeć ziołami, czosnkiem i solą
- Włożyć do woreczka foliowego i szczelnie zawinąć, aby nie było w środku powietrza
- Po zawinięciu obwiązać nitką lub sznurkiem dosyć ciasno
- Tak przygotowane mięso włożyć do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania wody gotować 13 minut
- Po ugotowaniu zdjąć z gazu i pozostawić w garnku z wodą do całkowitego wystygnięcia
- Następnie rozciąć folię i pokroić mięso w plastry. Można podzielić na porcje i zamrozić. Mi takich porcji do zamrożenia wyszło 6
Smacznego :)
Doskonały pomysł na domową wędlinę...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa wędlinka! :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis :)
OdpowiedzUsuń