niedziela, 16 marca 2014

Kurczak w plastrach na kanapki

Kurczak w ziołach. Po ugotowaniu można go pokroić w plastry i zamrozić.

Składniki:
2 piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
majeranek
lubczyk
sól
woreczek foliowy do gotowania
sznurek lub mocna bawełniana nitka (np. mulina lub kordonek)

  • Pierś oczyścić z błonek, umyć i natrzeć ziołami, czosnkiem i solą
  • Włożyć do woreczka foliowego i szczelnie zawinąć, aby nie było w środku powietrza
  • Po zawinięciu obwiązać nitką lub sznurkiem dosyć ciasno
  • Tak przygotowane mięso włożyć do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania wody gotować 13 minut
  • Po ugotowaniu zdjąć z gazu i pozostawić w garnku z wodą do całkowitego wystygnięcia
  • Następnie rozciąć folię i pokroić mięso w plastry. Można podzielić na porcje i zamrozić. Mi takich porcji do zamrożenia wyszło 6

Smacznego :)

3 komentarze: