piątek, 24 października 2014

Jak zrobić karmelizowany słonecznik?

No jak to jak? :D Bardzo prosto!



Składniki:
300 gramów ziaren słonecznika
120 gramów masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
  • Do garnuszka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło i mleko - zagotowujemy na małym ogniu
  • Gdy się zagotuje wsypujemy słonecznik, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i gdy się ponownie zagotuje - wyłączamy
  • Piecyk nastawiamy na 180 stopni C
  • Blachę od piekarnika (tę dużą) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na płasko, równomiernie słonecznik
  • Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić
  • Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Jest świetnym dodatkiem do deserów lub ciast. Można go pokruszyć w drobne kawałki, albo w większe - w zależności od zastosowania

Smacznego! :)











 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.plTop Blogi

2 komentarze:

  1. JA PIEKŁAM 12 MINUT, LECZ MIESZAŁAM. A EFEKT... JAK ZE SKLEPU

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wychodzi i nawet lepszy niż ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń