czwartek, 30 maja 2013

Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną

Inspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) 



Składniki:

1/2 kilo łopatki wieprzowej
1 duża marchewka
1 pietruszka
35 dag pieczarek
1 czerwona papryka
sól
pieprz
łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 torebka kaszy gryczanej
1 kostka rosołowa

  • Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki.
  • Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki.



  • Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę.
  • Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła



  • Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki.
Podawać z ogórkiem kiszonym.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz