Składniki:
1/2 kilo łopatki wieprzowej
1 duża marchewka
1 pietruszka
35 dag pieczarek
1 czerwona papryka
sól
pieprz
łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 torebka kaszy gryczanej
1 kostka rosołowa
- Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki.
- Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę.
- Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła
- Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz