sobota, 25 maja 2013

Proste ciasto ze śliwkami

Proste, ponieważ zrobione na kupnym cieście kruchym.
Zazwyczaj sama robię kruche ciasto, ale tym razem nie mogę ciasta ugniatać z racji uszkodzonego obojczyka z barkiem. Tak to jest jak się finezyjnie spada ze schodów :)
Trzeba pamiętać o tym, że kupne ciasto kruche będzie cieńsze niż to zrobione samodzielnie. Ale wychodzi naprawdę bardzo smaczne.
Jeszcze jednym plusem takiego kupnego spodu jest to, że można wykorzystać papier, którym jest owinięte. Po prostu nie zdejmować ciasta z papieru tylko całość wyłożyć na brytfankę.


Składniki: 

1 opakowanie kupnego ciasta kruchego


Do wyłożenia na ciasto:


2 łyżeczki cukru do posypania śliwek

6 śliwek dużych okrągłych
4 białka
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

10 dag masła (ja lubię margarynę, używam Delmy)

10 dag mąki
10 dag cukru pudru

  • Wyłożyć brytfankę ciastem.
  • Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Następnie pokroić w cienkie ćwiartki, przełożyć do miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i wykładać na ciasto we wzór rybich łusek.
  • Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Wyłożyć na śliwki.
  • Kruszonka:
  • Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dołożyć masło (lub margarynę). Wszystko lekko mieszać ręką (nie ugniatając), do momentu powstania kuleczek przypominających kruszonkę na cieście.
  • Następnie delikatnie posypać pianę kruszonką.
  • Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut.
  • Jak ktoś lubi można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robię ponieważ śliwki z cukrem i kruszonka z cukrem pudrem są wystarczająco słodkie.


Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz