Robiłam go pierwszy raz i szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)
I wyszedł!
Składniki:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
sok malinowy
foremki do ciastek
folia aluminiowa
- Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić do wystygnięcia
- Foremki (kupiłam je w Empiku) owinąć folią aluminiową na zewnątrz (zależało mi na tym, żeby zrobić spód i żeby dzięki temu uniknąć wypłynięcia budyniu)
- Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Gdy trochę wystygnie, przełożyć do foremek zostawiając miejsce na galaretki i odstawić do lodówki na ok. 30-45 minut (ja przekładałam budyń łyżeczką i delikatnie wygładzałam, co nie było proste, bo budyń lepił się do łyżeczki. Musiałam sobie pomagać drugą zsuwając budyń delikatnie do foremek)
- Gdy galaretki przestygną, wstawić je lodówki i gdy zaczną gęstnieć zmiksować je na piankę (użyłam malaksera, ale można też użyć miksera z przystawką miksującą, tzw. "szyją")
- Żeby było łatwiej i delikatniej nalać na budyń galaretkę najpierw przelałam ją do sosjerki (moje foremki są niewielkie, więc tak mi było łatwiej)
- Zalać budyń czerwoną pianką z galaretki (zostawiając miejsce na żółtą galaretkę) i wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki.
- Następnie zalać żółtą i znowu wstawić do lodówki na ok. półtorej godziny.
- Po stężeniu wyjąć deserki z lodówki, delikatnie zdjąć folię aluminiową i podważając brzegi od wewnątrz foremki małym i ostro zakończonym nożykiem delikatnie wypchnąć piankowe ciasteczko na talerz
- Można deser przełożyć na dwa sposoby: albo pianką do góry
- albo budyniem do góry - wówczas można polać syropem malinowym ale w niewielkiej ilości, żeby deser nie był za słodki.
Smacznego :)
Mmmmm palce lizac
OdpowiedzUsuńDzieciakom na pewno przypadnie do gustu
Dzieci to lasuchy:)
UsuńMm... mi też wyszedł super <33
OdpowiedzUsuńten budyń się nie zepsuje gdy będzie w lodówce ??
OdpowiedzUsuńNie zepsuje się, jak zwykły budyń. Ale trzymać nie dłużej niż dwa dni, bo będzie wtedy po prostu niesmaczny.
Usuń