poniedziałek, 27 maja 2013

Dżem ananasowy

Główny składnik dżemu to oczywiście ananas, ale dołożyłam też skórkę z jednej pomarańczy. Lubię słodkie dżemy więc takie połączenie bardzo mi odpowiada. Ze skórki można zrezygnować. Można również zmniejszyć ilość cukru.
Składniki starczą na dwa słoiczki po ok. 450 gram
Dżem ananasowy
Składniki:

1 ananas
skórka z jednej pomarańczy
1/2 kg. cukru
1/2 szklanki wody


  • Najpierw należy przygotować ananasa. Odciąć liście wraz z 1 cm owocu. Potem odciąć ok. 1,5-2 cm dołu ananasa. Obrać trzymając go w pionie odcinając skórę nożem od góry do dołu. Pokroić owoc w pionie na 4 części i usunąć głąb. Następnie skroić owoc na małe kawałeczki.
  • Zetrzeć sparzoną skórkę z pomarańczy na dużych oczkach lub obrać owoc i pokroić skórkę w piórka lub drobno posiekać.
  • Teraz należy przygotować syrop: zagotować 1/2 szklanki wody z 1/2 kg cukru po czym przełożyć ananasa do syropu i mieszając od czasu do czasu gotować 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dołożyć skórkę z pomarańczy i gotować kolejne 15 minut.
  • Po zagotowaniu zmiksować całość mikserem z końcówką do rozdrabniania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pozostawić do góry nogami do wystygnięcia.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry jest ananasowy dżem z Gomaru, produkowany z dużej ilości owoców i ma mało cukru

    OdpowiedzUsuń