Składniki starczą na dwa słoiczki po ok. 450 gram
1 ananas
skórka z jednej pomarańczy
1/2 kg. cukru
1/2 szklanki wody
- Najpierw należy przygotować ananasa. Odciąć liście wraz z 1 cm owocu. Potem odciąć ok. 1,5-2 cm dołu ananasa. Obrać trzymając go w pionie odcinając skórę nożem od góry do dołu. Pokroić owoc w pionie na 4 części i usunąć głąb. Następnie skroić owoc na małe kawałeczki.
- Zetrzeć sparzoną skórkę z pomarańczy na dużych oczkach lub obrać owoc i pokroić skórkę w piórka lub drobno posiekać.
- Teraz należy przygotować syrop: zagotować 1/2 szklanki wody z 1/2 kg cukru po czym przełożyć ananasa do syropu i mieszając od czasu do czasu gotować 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dołożyć skórkę z pomarańczy i gotować kolejne 15 minut.
- Po zagotowaniu zmiksować całość mikserem z końcówką do rozdrabniania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pozostawić do góry nogami do wystygnięcia.
Smacznego :)
Bardzo dobry jest ananasowy dżem z Gomaru, produkowany z dużej ilości owoców i ma mało cukru
OdpowiedzUsuń